Om maar meteen met de deur in huis te vallen er bestaat geen enkele geheimen formule. Je leert door lief te hebben, door aandacht te geven en te doen wat op dat moment goed voelt en gedaan moet worden

Ook goed om te weten: Er bestaat geen typisch nieuw samengesteld gezin, de enige gemeenschappelijke factor die deze gezinnen hebben is dat het een gezin is met een kind dat maar met één van de volwassen partners een biologische band heeft.

De feiten liegen er niet om 2/3 van de nieuwe samengestelde gezinnen mislukken binnen 3 jaar. Daarnaast weten we dat 1 op de 3 mensen scheiden wat concreet betekent dat we op den duur veel meer samengestelde gezinnen hebben dan normale gezinnen. Een opgave die op voorhand al bijna altijd gedoemd is om te mislukken hoor ik je denken. De nieuwe vorm van ouderschap zal langzamerhand steeds meer in onze samenleving de norm worden.

Het duurt 4 tot 7 jaar voor de vorming van een stabiel nieuw samengesteld gezin

Hoe gaan we ervoor zorgen dat WIJ niet bij die 2/3 horen, hoe kunnen WIJ wel slagen als samengesteld gezin? Want wat er ook gebeurd hoeveel verdriet en pijn we ook zien en

meemaken we willen en blijven allemaal geloven in de liefde en geluk, het is wat ons met elkaar verbindt! Je wilt je kinderen niet nog een keer beschadigen, je wilt zelf niet ongelukkig zijn en je wilt ook nog een leuk gezin vormen. Heel veel ballen die je in de lucht houdt met vaak een verdrietig einde.

Ook voor ons was het een zoektocht naar de juiste vorm van ouderschap die in ons samengestelde gezin past. Je wilt dat het slaagt, je wilt dat je nieuwe partner van je kind houdt. Het liefste onvoorwaardelijk dat is je hoop alleen dat kan natuurlijk niet. Ik vond dat moeilijk om te zien en te accepteren, de liefde die jij voelt en de afwijzende blik die ik voelde richting hem ( ter verduidelijking dat was mijn interpretatie) waren steken recht in mijn hart. Wat er gebeurde was dat ik ging overcompenseren waardoor ik eigenlijk helemaal niet meer de persoon was waar mijn vriend een relatie mee wilde. Conclusie is dat ik dit niet kan managen door zelf heel hard te werken er moest iets anders gebeuren.

Het gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt!

Hoe zijn wij dan wel na bijna 6 jaar succesvol? Wat maakt het dat ik durft te zeggen wij zijn succesvol samengesteld: LET OP hiermee zeg ik niet dat het bij ons altijd goed gaat! Succesvol is voor mij dat je accepteert dat het niet altijd goed gaat, dat je ervan leert en dat je kan zien dat het een fase is. Natuurlijk beginnen we met de belangrijkste tip, neem en geef jezelf de tijd. Alleen wat doe je daarna hoe ga je dan om met alle uitdagingen?

1: Accepteer en verwerk je scheiding en zaken die je vasthoudt uit het verleden.

2: Spreek je verwachtingen naar elkaar uit. *

3: Accepteer dat je niet de echte ouder bent.

4: Accepteer elkaar en vooral je stiefkinderen zoals ze zijn.

5: Neem niet alles persoonlijk, ook jij kan even pauze nemen.

*een persoonlijk gezinsplan is de uitkomst van deze optelsom.

Wat we zien is dat het vaak makkelijk lijkt maar het slagen van een samengesteld gezin valt of staat bij de toewijding en investering die jullie als partners erin willen en kunnen steken. Wil jij de verandering inzetten en de trend niet volgen? De conclusie is dat het (vaak) niet vanzelf gaat.

Het geheim van verandering is je energie niet te richten op het oude, maar het realiseren van het nieuwe; jullie samengestelde gezin!

Wil jij ook uit de sleur van negatieve aandacht, ruzie en onbegrip, voel jij de grond soms ook onder je voeten wegzakken? Dan is het tijd om te investeren in jullie samengestelde gezin, opzoek naar jullie formule van Succesvol Samengesteld. Ons heeft dit ook de nodige tranen gekost, voelde we onszelf niet begrepen en alleen. Toch hebben we door deze 5 inzichten en stappen onze manier van succesvol samengesteld gevonden en zijn we steeds dichter tot elkaar gekomen als gezin.